Rubriek: Gewoontes – Eten op de universiteit in Finland

Een boterhamzakje met twee bruine boterhammen met kaas mee naar school? Nee, dat kennen ze hier niet. Een stevige maaltijd in een van de vele universiteitskantines is de gewoonste zaak van de wereld hier. Ik zal je kort uitleggen hoe dat in z’n werk gaat.

Waar het allemaal begint: Het overzichtsbord en de kapstok

Het begint allemaal met het overzichtsbord (zie fig. 1) net buiten de kantine. Ik zal kantine trouwens vanaf nu ‘restaurant’ noemen, want zo noemen ze dat hier ook (ravintola in het fins). Op dit bord staan alle maaltijden die deze week geserveerd kunnen worden met de prijs erbij. Hierdoor kun je erachter of er vandaag wat lekkers voor je bij zit, of dat je naar een ander restaurant gaat en of je bijvoorbeeld morgen dit restaurant moet mijden omdat je niets van de lijst lust. Achter elke maaltijd staan ook met letters aangegeven welke allergie-ingredienten erin zitten. Op het overzichtbord staat ook nog andere informatie, zoals de openingstijden, een hygienecertificaat en actuele informatie. Trouwens, al deze informatie is ook gewoon online te vinden. Dus een echte lekkerbek kijkt online wat het aanbod is in alle verschillende restaurants (zo’n stuk of tien op de gehele campus) en loopt of fietst dan naar de gemaakte keuze. Maar, kom niet te laat, want als het ‘plan A’ voedsel op is door onverwachte drukte kan er ‘plan B’ voedsel komen wat echt alles kan zijn. De meeste restaurants zijn open tussen 11:00 en 15:00, maar sommige blijven langer open (tot 18:00) of sluiten eerder (14:00). Oja, schrijf hier wel over keuzes, maar eigenlijk ga je gewoon meestal naar het dichtsbijzijnde restaurant in verband met tijdsgebrek of gewoon makkelijkheid.

DSC_0420
Fig. 1 Het overzichtsbord

Kijk dit is nou handig van die Finnen. Vooraan in het restaurant staan kapstokken waar studenten hun jas, sjaal, overbroek (als het koud is) helm en eventueel tas of winterschoenen kwijt kunnen. Voornamelijk in de winter is dit geen overbodige luxe, waar je je met driedubbele lagen je probeert te beschermen tussen het ijzige weer.

DSC_0419
Fig. 2 De kapstok in het restaurant

Stap voor stap naar je eten

Dus daar gaatie dan.

DSC_0411
Fig. 3 Je pakt eerst een dienblad, een glas en bestek.
DSC_0413
Fig. 4 Daarna vul je je glas met water, pak je servetten en pak je eventeel nog een soort van alcoholvrij bier (ik heb het zelf nog nooit durven te proberen.)
DSC_0414
Fig. 5 Dan kun je kiezen tussen verschillende soorten melk (lactosevrij, pimea (een soort karnemelk), vol, halfvol or sojamelk). Ook kun je hier een toetje pakken. Hier moet je wel extra voor betalen (vaak maar 1 euro). Je pakt een bord en zet deze op je dienblad.
DSC_0416
Fig. 6 Je hebt meestal de keuze uit rijst of aardappels, hier mag je zoveel van nemen als je wilt. Daarna kies je een hoofdgerecht. Ze hebben meestal twee soorten vlees, of een vlees en een vis en een vegetarische optie. Bij sommige restaurants heb je ook veganistisch eten, maar bij de meeste moet je er even om vragen (de restaurants zijn verplicht om dit te serveren).
DSC_0417
Fig. 7 Dan de kassa. Een student betaalt tussen de 2,20 en 2,60 euro voor een maaltijd. Dat is natuurlijk erg weinig en dit kan alleen doordat het gesubsidieerd wordt door de overheid. Doctoraal studenten, werknemers van de universiteit of andere mensen betalen meer (zo’n 5-7 euro).
DSC_0409
Fig. 8 Vervolgens vul je je bord aan met salade. Zoals je ziet op de foto zijn er vier soorten groenten. Deze zijn altijd heel erg gevarieerd en de mogelijkheden die ik voorbij heb zien komen zijn: ijsbergsla, rodekool met bessen, komkommer, linzen, allerlei soorten bonen, tomaat, ui, olijven, geraspte wortel, rode bieten, boontjes, bloemkool, brocolli, dopwertjes en ga zo maar door. Naast de groenten staan er twee soorten dressings waaruit je kunt kiezen.
DSC_0407
Fig. 9 Je dacht zeker ‘nu is het zeker klaar’, maar nee! De laatste stap is het brood. Er zijn vaak minimaal drie soorten die kunnen bestaan uit roggebrood (verschillende soorten), knackebrood, wit brood, bruin brood, italiaans brood en brood met iets zoetigs erin (ik weet niet hoe dat heet). Op het brood kun je verschillende soorten margarine doen zoals een met 40% vet, 60% vet een zoute ‘ingmargarini’. Die vind ik echt super lekker, maar ik aangezien ze altijd roepen dat we teveel zout binnenkrijgen kies ik vaak voor de 40% versie (in een zwak moment kies ik voor de lekkere zoute). Oja, en ik ben trouwens wel een beetje een rare met het brood. Ik rol het namelijk in servetjes en eet het dan rond middag koffietijd op. Anders is het teveel en ik vind het een beetje raar om brood bij een warme maaltijd te eten (dat voelt zo dubbelop).
DSC_0418
Fig. 10 Dan is het tijd om een plaatsje te zoeken. Het is een kleine stad, dus vaak kijk ik rond of er studenten zijn die ik ken. En anders zoek je een plaats op ver van andere studenten. Een spontaan praatje maken met een onbekende? Doe maar niet. Waarom zou je immers iemand lastig vallen met wat je te zeggen hebt? Wie denk je dat je bent? En misschien voelt de ander zich wel ongemakkelijk om met een vreemde te praten. Dus gewoon alleen eten!

Dit was het dan. Voor mij als Nederlander is dit concept nog steeds heel luxe, maar voor de gemiddelde Fin is dat het niet. Ze eten op deze manier vanaf 6 jaar als ze naar de basisschool gaan. En wil je toch wat luxer, iets snel tussendoor of iets ongezonds? Dan hebben ze dat ook: gebak, ijs, smoothies, koffie, thee, yoghurtjes, sandwiches, het kan allemaal. Maar als je dan bij de kassa staat en je rekent 1,50 voor een yoghurtje af, terwijl je weet dat je voor 2,60 een hele maaltijd hebt, tsjaa, dan geeft de zuinige zeeuw van binnen wel even een standje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s