Rubriek Producttest – Zuivel met drop

Drop en de finnen. Het zal volgens mij altijd een sterke liefdesverhouding blijven. Deze keer test ik zuivel met drop. In de winkel heb ik drie verschillende soorten kunnen vinden!

1. Maustettu Rahka sitruunainen lakritsi (kwark met dropsmaak)

Oke, ik dacht dus eerst dat dit room was, maar gelukkig vertelde een fin mij dat het kwark was! De verpakking verklapt door zijn gele kleur en de beschrijving dat het hier om een versie met drop én citroensmaak gaat en die citroen is heel duidelijk terug te proeven. Eigenlijk proef je eerst het romige van de kwark, dan de citroen en als laatste de drop. Beetje aparte ervarig, maar best te doen. En ook wel een beetje raar om grijze kwark te eten. Normaal zijn die natuurlijk meer van de tropische oranje of roze kleurtjes. Maar geen grijze smaak hoor, echt een lekker toetje. Aan de binnenkant van de verpakking staan ideeën wat je met dit product kunt maken zoals brownies, moussecake en ijs. Van de drie soorten dropzuivel is dit de ‘zwaarste’ met 165 kcal per 100 gram, maar gek genoeg maar 1 procent drop. Het merk Valio is erg bekend hier, je kunt het vergelijken met Frieslandcampina in Nederland. Kun je het label ‘eila’ spotten op de verpakking? Hierdoor kun je zien dat het product lactosevrij is (net als heeel veel zuivelproducten in Finland). Door de blauwe zwaan kun je zien dat de ingrediënten (deels) uit Finland komen. Ik neem aan dat ze hier geen zoethout verbouwen?

Screenshot_20170513-200554
Kwark + drop + citroen = een goede combi 🙂
Screenshot_20170513-200702
Maar of ik nou zo warm van deze grijze kleur wordt..? Hmm..

2. Skyr Lakritsi (Skyr met drop)

We hebben het hier natuurlijk over finse producten, maar dit komt uit Ijsland. Dat weet ik wel, maar ach, Scandinavië, die landen horen toch een beetje bij elkaar. En Skyr is goed verkrijgbaar in alle finse supermarkten hier. De verpakking van Skyr ziet er uit om van te smullen met die dropjes op de voorkant en ook aan de smaak valt niet te twisten! De kleur ziet er wat smakelijker uit dan de Valio, maar het gele doet me echt aan vanillevla denken waardoor ik onbedoelde vanillesmaken in mijn mond krijg. De Skyr is een beetje zouter dan de Valio, maar ze komen met de algehele beleving vrij dicht bij elkaar. Echter, met 94 kcal per 100 gram, minder vet en suiker, maar meer eiwit per 100 gram is dit wel een gezondere versie voor als je regelmatig echt niet van de yoghurtzuivel af kunt blijven.

Screenshot_20170513-200524
Alleen al van de dropjes op de voorkant krijg je zin hierin 🙂
Screenshot_20170513-200739
Wel een beetje viesgeel hoort door die drop, maar beter dan grijs.

3. Lakritsi jogurtti (yoghurtdrop)

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat dit product wat minder zou zijn. Een grote verpakking, een lagere prijs, een simpele look; ik verwachtte hier niet veel van. Echter, niets dan minder leek waar te zijn :). Meteen als je de yoghurt proeft is het duidelijk: drop & salmiak, punt. Het proeft gewoon echt naar snoep. Geen rare citroensmaken, gewoon puur drop, wauw. Oke, hij is dan niet zo romig als zijn tegenstanders, maar van goede consistentie. Met 94 kcal per 100 gram is hij ook niet de dikmakendste en je krijgt ook nog eens een goed gevoel als je de ‘gemaakt met biogas’  en ‘gmo-vrij’ labels en kreten op de verpakking ziet. Dit product komt van Aland, wat een eilandengroep in Finland is die dichtbij Zweden ligt en waar ze ook Zweeds praten. Oja, en waar ze heel goed dropyoghurt kunnen maken. Less is more, deze yoghurt bewijst het.

Screenshot_20170513-200632
Een echte mooie vintage verpakking van de dropyoghurt.
Screenshot_20170513-200831
Net als de Skyr een beetje geel.

Conclusie

De conclusie na dit proeven is snel gemaakt. Wil je iets dat er leuk uitziet en waar je #fitgirl ook van zal eten: kies dan voor de Skyr. Wil je iets waarmee je ook kunt bakken en houd je van citroen: kies dan voor de Valio. Wil je voor een bescheiden prijsje met het hele gezin het idee hebben dat je drop als toetje eet? Kies dan voor de dropyoghurt van Alands Mejeriet. En die laatste zou ook wel eens goed kunnen passen op de Nederlandse keukentafels met kinderen die al van zoete dingen houden zoals vruchtenhagel, speculaas en …. drop :).

Screenshot_20170513-200446

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s